fbpx

Boligkøb trin for trin

Skrevet af Brian Sandbæk – 20. januar 2020

Det kan være svært at overskue en bolighandel fra start til slut. Hvad er det man skal have styr på og i hvilken rækkefølge. På nogle punkter i denne Boligkøb trin for trin guide kan der tilføjes ekstra punkter.

 

Et boligkøb starter faktisk forholdsvist tidligt. Man kan med fordel sætte sig ind i reglerne bankerne skal overholde. Der er regler for udbetaling, lånetyper, rådighedsbeløb og formueforhold.

En hovedregel er, at man skal komme med 5% af købsprisen selv. Man kan læse lidt mere om reglerne om boligkøb her: Regler for boligkøb

Nedenstående trin for trin guide, kan afviges flere steder – noget kan man vælge at droppe og andre steder kan man flytte lidt rundt på rækkefølgen.

 

Boligkøb trin for trin

 

Gå i banken

Jeres nuværende bank kan lave en beregning, der viser hvor meget de anslår, I kan købe for. Beregningen skal kun bruges som en indikation, da mange tal er anslåede og ud fra en standard, der ganske givet ikke passer på lige nøjagtigt det hus, I ender med at finde. Men det er godt som et overslag. Det betyder så også, at hvis deres beregning viser 1.800.000 kr., så kan man godt se efter noget i omegnen af det beløb.

Når I finder et hus, der måske kunne være noget, så får man banken til at beregne hvordan det vil se ud, hvis det bliver huset I køber.

Det er også i banken, I kan få udarbejdet et boligkøbsbevis.

 

Huset er fundet – men få det gennemgået

Når drømmehuset er fundet, så er det vigtigt at få det gennemgået med en byggesagkyndig. Der står en masse i de 3 rapporter, der højst sandsynligt forefindes. Det er energimærke, tilstandsrapport og el-installationsrapport. Her er det vigtigt at få professionel hjælp, så I ikke får købt noget, hvor diverse reparationer bliver så dyre for jer, at huset ender med at blive for dyrt.

Den byggesagkyndige vil bruge 1½ – 2 timer sammen med jer i huset, hvor I gennemgår alt fra rapporten, og generelt ser på de husets tilstand. I vil snakke om mulige forbedringer, reparationer og vedligeholdelsesmæssige opgaver, der venter på jer, hvis I køber huset.

 

Forhandling

Nu skal prisen og vilkårene forhandles. Sørg for at I på forhånd har aftalt, hvad jeres smertegrænse er – og overhold det. Der er mange ting, der kan indgå i forhandlingen. Pris, overtagelsesdato, indbo, andet løsøre og meget andet.

Men man skal også passe på når man forhandler. For det første kan der være andre, der også byder – og så vil det ofte være den, der byder det meste, der får huset. Jo længere jeres forhandlingsfase er, jo større er risikoen for, at der kommer en anden interesseret køber. Byder man prisen, vil købet ofte være en realitet.

For det andet, så skal man passe på med ikke at fornærme en sælger med et bud, der er urealistisk lavt. På den anden side, så ved man ikke på forhånd, hvor villig sælger er til at komme af med huset næsten uanset pris.

Liggetiden og udviklingen i prisen skal man se på inden man går i gang med forhandlingen. Er huset lige kommet på markedet, så vil sælger typisk ikke acceptere ret stort prisnedslag – men har huset været til salg længe, kan det være sælger er klar til en lavere pris end huset er udbudt til.

De tidligere nævnte rapporter er også relevante i forbindelse med forhandlingen. Ejendomsmægleren vil dog nok sige, at prisen er sat ud fra hvordan rapporterne ser ud. Men det er også her, at den byggesagkyndige og eventuelle tilbud fra håndværkere kan bruges.

 

Underskriv købsaftalen

HUSK forbehold for bankens og advokatens godkendelse. Fortrydelsesretten løber i 6 dage. Hvis man selv fortryder, så koster det 1% af handelsprisen – hvis det derimod er banken eller advokaten, der i henhold til forbeholdet ikke godkender handlen, så er det gratis at fortryde inden for de nærmere angivne frister.

 

Juridisk hjælp

Kontakt en advokat. Købsaftalen og alle de andre dokumenter skal gennemgås af en kompetent boligadvokat.

Advokaten bruges blandt andet til at:

  • undersøge om alle ejendommens bygninger er lovligt registreret ved kommunen
  • gennemgå de tinglyste rettigheder
  • forestå kontakt mellem ejendomsmægler, uvildig økonomisk rådgiver og bank
  • sikre at sælger ikke får købesummen udbetalt inden sælgers gæld er slettet fra jeres nye ejendom

og meget andet.

Handlen er endelig

Når både købere og sælgere har underskrevet og fristerne er udløbet, så er handlen endelig. Der skal deponeres et beløb (udbetaling) til ejendomsmægleren, og banken sørger for at stille en garanti overfor sælgers bank. I garantien garanterer jeres bank, at sælgers bank får pengene senest på overtagelsesdagen.

Når banken garanterer det, så har de allerede fået en underskrift fra jer om, at I ønsker at finansiere købet via banken – det kaldes også en re-garanti.

Tillykke

I modtagerne nøglerne og huset er nu endelig jeres. I har muligvis på forhånd haft mulighed for at overveje om der skal laves noget i huset inden I flytter ind. Det kan være, at I ønsker, det skal være nymalet, at nogle ting fra tilstandsrapporten skal være lavet eller en tilbygning vil være smart at lave, så det ikke roder, larmer og sviner, mens I bor i huset.

 

Afslutning

Advokaten laver den sidste afslutning af købet, hvor der også laves en refusionsopgørelse. Det er en opgørelse af de udgifter sælger har haft – f.eks. ejendomsskat – der måske vedrører noget af jeres ejertid. Ejendomsskat er forudbetalt og man betaler halvårligt. Hvis sælger har lige har betalt, så skal de refunderes for den tid, hvor de ikke ejer huset, men har betalt.

 

Fokus på økonomien

På det tidspunkt, hvor I begynder, at overveje et køb, kan en uvildig økonomisk rådgiver hjælpe jer. I har muligvis været i banken, og I har muligvis fået beregninger på et eventuelt køb. Den uvildige rådgiver kan hjælpe jer med, at spare penge på kort og lang sigt i forhold til købet og den fremadrettede økonomi. Det vil højst sandsynligt være sådan, at den samlede pris ved at bruge dethele.dk spares ved at den uvildige rådgiver arbejder med finansieringen af købet.

Lige efter et boligkøb kommer der mange udgifter, der lige skal styr på. Det er vigtigt, at budgettet holdes og overvåges.

Alt dette og mere til kan dethele.dk hjælpe til med. Vi klarer både det byggetekniske, renoveringer, tilbygninger, den juridiske og økonomiske rådgivning. Så hvis denne boligkøb trin for trin guide virker uoverskuelig, så er det nok at kontakte dethele.dk.