fbpx

Boligkøbsbevis

Skrevet af Brian Sandbæk – 16. september 2019

Når man overvejer at købe bolig, så nævnes boligkøbsbevis som noget, man måske skal have. Men skal man det?

Der er mange, der mener at det er meget vigtigt, at have et boligkøbsvis, når man skal ud og købe bolig. Jeg anerkender, at det kan have en værdi, at banken på forhånd har indlagt indtægter og udgifter i deres regneark. Men resultatet fra bankens beregninger er lavet ud fra nogle standarder, som desværre ofte giver et meget skævt billede af, hvad man som boligkøber har mulighed for.

Kendte faste udgifter

Når man får lavet boligkøbsbeviset, så vil der være en masse faste kendte udgifter, der kan indgå i beregningen.

Der er ting, der ikke ændrer sig af, at man køber en ny bolig.

  • Udgifter til vægtafgift, billån og -forsikring
  • Børnepasning – ændres dog, hvis man flytter kommune
  • Internet, telefon, licens, streamingtjenester, fagforening, a-kasse, forsikringer og så videre

Standardiserede udgifter

Der er en del steder, hvor banken regner ud fra standarder. Computeren (eller rådgiveren) tager hensyn til et gennemsnit, og ud fra det, så laves budgettet.

  • Varmeudgifter – uden at tage hensyn til om det er et nyt eller gammelt hus
  • El – her tages højde for familiens størrelse, men ikke andre forhold
  • Ejendomsskat – beregnes ud fra, hvor stort et boligkøbsbevis, der udstedes
  • Brændstof – beregnes oftest blot som en standard uden hensyn til ekstra eller færre kilometer til jobbet
  • Husforsikring – uden hensyn til hustype

 

Alt det nævnte kan gøre, at boligkøbsbeviset vil vise et tal, der er flere hundrede tusinde fra, hvad boligkøberne reelt kan købe for.

Fordele og ulemper ved et boligkøbsbevis

En klar fordel er, at man kan få en indikation på, hvor meget man kan købe for. Derudover har man på forhånd gjort banken opmærksom på, at dette er en plan for fremtiden. Hvis banken ikke synes om det, så vil man også få det at vide.
Det siges også, at med et boligkøbsbevis i hånden, så bliver man som køber opfattet som mere seriøs. Jeg ved ganske enkelt ikke om det er sandt – men en ejendomsmægler skal foreligge alle bud for en sælger, og boligkøbsbeviset er ofte ikke et endegyldigt tilbud.

Ulempen er, hvis man tager indikationen for bogstaveligt. Har man fået et boligkøbsbevis på 2 millioner kroner, så vil det være ærgerligt at begrænse sin søgning på diverse boligportaler til 2 millioner. Der skal både være plads til eventuel forhandling med sælger, renovering af boligen efter køb – og udsving i de standarder banken har indlagt i boligkøbsbeviset.

 

Men husk nu på – at uanset om der står 1 million eller 3 millioner på dit boligkøbsbevis, så behøver man jo ikke købe for det hele. Beregningen viser, hvad man maksimalt kan købe til – der er ingen, der siger, at det skal bruges fuldt ud.